مقدمه – بیان مسأله :
انقلاب اسلامی ایران یکی از رخدادهای بی نظیر دوران معاصر و فجر جدیدی در تاریخ بشریت است که منشأ آثاری بس شگرف در ابعاد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... در داخل و خارج از ایران گشت. به یقین شجره طیبه این انقلاب با بهره گیری از چشمه زلال معارف و اعتقادات دینی مردم نستوه و فداکار ایران و با تکیه بر ریشه های استوار پیشینه فرهنگی و سیاسی و اجتماعی آنان بارور و پرثمر گشت.
انقلاب اسلامی در واقع ساختار و قالبی بود که اندیشه آرمانی امام خمینی(ره) راجع به حکومت را محقق ساخت و اندیشه سیاسی ایشان را از ساحت نظر به صحنه عمل پیوند داد. این حادثه بزرگ از یکسو موج شوق و امیدواری را در میان مسلمانان و مستضعفین جهان برانگیخت و از سوی دیگر معادلات سیاسی استکبار را در ادامه سیاست سلطه و تقسیم استعماری جهان به هم زد، و با نفی هرگونه سلطهجویی و سلطهپذیری و بادفاع از حقوق همه مسلمانان و عدم تعهد در برابر قدرت های سلطهگر، سبب کینه و دشمنی استکبار جهانی وکشورهای غربی با آن شد. این جریان سیاسی یک بار دیگر اسلام را به عنوان یک قدرت تعین کننده در جهان مطرح نمود و چشمانداز وحدت بزرگ جهان اسلام و حرکت عظیم بازیابی خویشتن خود و گریز از سلطه و ایستادگی در برابر استعمار را در برابر دیدگان مشتاق، امّا مأیوس مسلمانان گشود و موجی از وحشت و اضطراب در دل های جهانخواران آفرید.
از ويژگي هاي بارز انقلاب اسلامي ايران ، حضور گسترده و تعيين كننده مردم در آن بود . به طوري که مردم شهرهاي مختلف ايران در مراحل گوناگون شكل گيري انقلاب، نقش اساسي را به عهده داشتند . از ميان اقشار و صنوف گوناگوني که در انقلاب ملت ايران مشارکت داشتند ، نقش روحانيون و علما ، بارز و برجسته است . روحانيت در ايران ، مروج ارزش ها و تعاليم اسلام بوده اند و پايگاه اصلي آنها مسجد است . مردم همدان از انقلاب مشروطیت تا پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری روحانیون مخلص و شجاع خویش همچون آیتالله آخوند ملاعلی معصومی همدانی ، شهید محراب آیت الله سید اسدالله مدنی و آیت الله نجفی همدانی و ... دائما در مسیر مبارزه با ظلم و استبداد بودند. یکی از روحانیون بزرگ و مخلص شهر همدان که در سال های مبارزه و پس از آن همواره در مسیر
انقلاب بودند و راهنمایی جوانان این شهر را به عهده داشتند ، حضرت آیت الله سید محمد حسینی همدانی (معروف به آقا نجفی) است. ایشان از علمایی بودند که با همراهی انقلاب و جمهوری اسلامی ، خود را تابع رهبر کبیر انقلاب می دانستند و با پیروی از ولایت فقیه در نشر ارزشهای الهی و انقلابی نقش بسزایی داشته و ملجاء نیروهای انقلابی و حزب الهی بودند، بطوریکه همواره با پشتیبانی از دفاع مقدس، مسجد کولانج را پایگاه و امید رزمندگان و بسیجیان نمود.
در شرایط امروز یکی از نیازهای فرهنگی جامعه خصوصا جوانان، آشنایی با بزرگان، مفاخر، اندیشمندان، شهدا و فقهای راستین است تا با شناخت سیره علمی و عملی آنان گامی در جهت رشد و تعالی فردی و اجتماعی برداشته تا مسیر برای رسیدن به ارزش ها و مقاصد الهی هموارتر گردد.
مختصری از زندگی نامه حضرت آیت الله نجفی همدانی :
مفسّر قرآن حضرت آیت الله سید محمد حسینی همدانی نجفی فرزند آیت اللّه سیّد علی همدانی، در سال 1322 ق در خانواده علم وتقوی در شهر نجف اشرف متولد شد. پدر ایشان از شاگردان مرحوم ملا حسینقلی همدانی و حاج سید احمد كربلایی و همدوش و همطراز با مرحوم میرزا جواد آقای ملكی تبریزی و حاج آقا حسین قمی بود و با بزرگانی از جمله مرحوم آقای شیخ محمد بهاری همدانی حشر و نشر داشت، و مدت هیجده سال به طور مرتب ملازم مرحوم آخوند بود و غیر از درس و بحثهای رسمی حوزه از سیر و سلوك و حالات آموزنده و مفید آخوند حسینقلی همدانی كسب فیض میكرد. حضرت آیت الله نجفی همدانی پس از مدت هشت سال با مرحوم پدرش از نجف به ایران میآید و در آغاز، نزد پدرش درس را شروع میكند و مدتی از مرحوم سید علی همدانی و دیگران بهره میبرد، تا آنجا كه در سال 1343ق و پس از گذشت سیزده سال مجدداً به نجف بازمیگردد و در آنجا به تحصیل ادامه میدهد و چون میان پدرِ ایشان و مرحوم میرزای نائینی علاقه و دوستی دیرینه وجود دارد، فرزند خود را تحت هدایت و سرپرستی ایشان قرار میدهد. ایشان درسهای باقیمانده سطح را خدمت مرحوم آیت اللّه میلانی از شاگردان بزرگ مرحوم نائینی و كمپانی و آقا عماد رشتی تمام میكند. در سال 1345 ق پس از پایان دروس سطح، در دوره پایانی درس اصول مرحوم میزای نائینی (م 1355 ق) شركت میكند و استاد از وی میخواهد كه درسها را بنویسد و ایشان ببیند.
آیت الله سید محمد حسینی نجفی همدانی از ابتدای شرکت در درس مرحوم میرزا حسین نائینی بنا به سفارش موکد آن مرحوم با اهمیت قلم و نگارش آشنا شدند. از اولین روزهای درس تمام مطالب را به صورت دقیق و منظم می نگاشتند و برای اظهار نظر خدمت استاد ارائه می دادند که محصول آن یک دوره تفسیر قرآن کریم به زبان فارسی و یک دوره شرح کتاب شریف اصول کافی است که تاکنون مجلداتی از آن به چاپ رسیده است. از هم دوره ها و هم مباحثه های ایشان می توان مرحوم آقای میر حجت ایزدی ، آقا شیخ حسین همدانی، آقا شیخ نصرالله اشکوری، آقا سید صدرالدین جزایری، آیت الله خوئی و مرحوم علامه محمد حسین طباطبایی فیلسوف و صاحب تفسیر المیزان را نام برد. آیت الله نجفی همدانی در دورانی که در دروس آیت الله نائینی بزرگ شرکت می کردند مورد توجه وی قرار گرفتند، تا آنجا که میرزای نائینی او را به دامادی خود برمی گزینند. وی پس از تکمـیل مـدارج
علمی نزد اساتید بزرگ در سال 1327 شمسی به همدان بازگشتند و به تالیف و تدریس پرداخت و پس از درگذشت پدرشان، امامت جماعت مسجد کولانج همدان را عهده دار شدند و به موعظه و راهنمایی مردم پرداختند.
با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی(ره)، ایشان از علمایی بودند که با همراهی انقلاب و جمهوری اسلامی خود را تابع آن رهبر کبیر می دانستند و با پیروی از ولایت فقیه در نشر ارزشهای الهی و انقلابی نقش بسزایی داشتند و ملجاء نیروهای انقلابی و حزب الهی بودند، بطوریکه همواره با پشتیبانی از دفاع مقدس، مسجد کولانج پایگاه و امید رزمندگان و بسیجیان گردید.
با توجه به حضور همیشه در صحنه حضرت آیت الله نجفی همدانی و نقش آن در جامعه می توان به موارد زیر اشاره نمود :
آیت الله نجفی همدانی در هفتم مهرماه 1375 در همدان وفات یافت و پیکرش بنا به وصیت خودش به مشهد مقدس منتقل گشت و در دارالزهد حرم مطهر رضوی در جوار امام رئوف به خاک سپرده شد.
اساتید آیت الله نجفی همدانی :
تالیفات :
آثار منتشر نشده :
اهداف کنگره علمی آیت الله نجفی همدانی :
هدف کلی:
اهداف جزئی:
محورهای کنگره :
برنامه های جنبی:
مخاطبین :
مخاطبان این کنگره با توجه به اهداف کنگره و نیز جامعه هدف در دو بخش خواهند بود که عبارتند از:
الف) مخاطبین کنگره علمی و تخصصی
شیوه اجرا :
ستاد برگزاری کنگره علمی مفسر قرآن حضرت آیت ا... نجفی همدانی جهت برگزاری کنگره متشکل از پنج کمیته اجرایی خواهد بود که شرح وظایف آنها به شرح ذیل می باشد:
شورای سیاست گذاری
این شورا متشکل از شخصیت های علمی- فرهنگی ملی و استانی می باشد که حداقل از 10 نفر با ترکیب 4 نفر از علما، 3 نفر از رجال علمی فرهنگی در سطح ملی و 4 نفر از شخصیت های علمی فرهنگی استان تشکیل می گردد.
*احکام اعضای شورای سیاست گذاری و دبیر کنگره را مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر می نمایند.
وظایف:
شورای برگزاری کنگره
شورای برگزاری کنگره علمی متشکل از مسئولین کمیته های اجرایی، نماینده ولی فقیه در استان، ریاست حوزه علمیه همدان و استاندار همدان، روند اجرا و برگزاری کنگره علمی را عهده دار خواهد بود که به ریاست نماینده ولی فقیه در استان و همچنین دبیری موسسه شهید محراب آیت ا... مدنی(ره) تشکیل می گردد.
*احکام اعضای شورای برگزاری کنگره را نماینده ولی فقیه در استان صادر می نمایند.
وظایف شورای برگزاری :
وظایف دبیر کنگره :
وظایف کمیته ها :
کمیته علمی:
کمیته تبلیغات:
کمیته پشتیبانی و تشریفات:
کمیته روابط عمومی و اطلاع رسانی:
کمیته برنامه های جانبی:
نمودار اجرایی کنگره: